Specialisti in vise - Carl Jung


Carl Jung

Ca si mentorul sau Sigmund Freud, Carl Gustav Jung (1875-1960) a crezut in existenta inconstientului. Cu toate acestea, nu vede inconstientul ca fiind animalistic, instinctiv sau sexual; il vede, mai degraba, sexual. Eventual, Jung s-a separat de Freud din pricina viziunilor lor diferite.

Conform lui Jung, visele sunt un mod de a comunica si de a-ti cunoaste inconstientul. Visele nu sunt incercari de a-ti ascunde adevaratele sentimente de mintea treaza, ci mai degraba o fereastra catre inconstient. Ele servesc in ghidarea persoanei treze catre implinire si ofera o solutie problemelor din viata reala.

Jung vede ego-ul ca fiind simtul de sine si modul in care te arati lumii. O parte din teoria lui Jung este ca toate lucrurile pot fi vazute in perechi de opozitie: bun/rau, feminin/masculin, dragoste/ura. Astfel, in opozitia ego-ului este “contraego-ul” sau ceea ce numeste el “umbra”. Umbra reprezinta aspectele tale pe care le-ai refuzat sau pe care nu vrei sa le cunosti. Umbra este mai primitiva si, oarecum, inculta, dar si un pic ciudata.

Interpretarea Jungiana a viselor:

De vreme ce visele sunt un mod de comunicare cu inconstientul, Jung credea ca imaginile din vise dezvaluie ceva legat de tine, de relatiile tale cu ceilalti si de situatiile tale din viata reala. Visele dirijeaza cresterea personala si ajuta la atingerea adevaratului nostru potential. Jung credea si ca acel continut explicit al viselor este la fel de important si revelator ca cel ambiguu, ascuns. Doar discutand ce se petrece in viata ta poti sa interpretezi si sa descifrezi imaginile criptate ale viselor tale. Metoda lui Jung de interpretare a viselor se bazeaza, mai degraba, pe cel care viseaza. El considera ca toti aveti instrumentele necesare pentru a va putea interpreta visele. Nu exista cale corecta de interpretare a unui vis. Intelesul viselor tale depinde de judecata personala si de cum il percepi tu. Orice interpretare ti se pare corecta este, cu siguranta, mai buna decat una recomandata de altcineva.

Arhetipurile lui Carl Jung

Pentru a te ajuta in continuare sa-ti descifrezi visele, Jung a notat ca unele simboluri din vise au aceleasi intelesuri pentru toata lumea, indiferent de sex sau alte diferente. El numeste fenomenul “inconstientul colectiv”. Chiar daca visele sunt personale, experientele tale personale pot, adesea, sa contina teme si simboluri universale. Se spune ca aceste simboluri apar in fiecare cultura de-a lungul istoriei. Jung identifica astfel de simboluri in ceea ce numeste el “caracterele arhetipice”:

1. Persoana este imaginea pe care o prezinti lumii in viata ta reala. Este masca ta publica. In vise, Persoana este reprezentata de tine insuti. Poate sau nu poate sa iti semene fizic si poate, sau nu poate, sa se poarte ca tine. De exemplu, Persoana poate aparea ca o sperietoare sau ca un cersetor in vis. Cu toate acestea, tu stii ca aceasta “persoana” din vis esti tu.

2. Umbra reprezinta aspectele din tine pe care le negi. Este partea din tine pe care nu vrei s-o vada lumea pentru ca este urata si deloc atragatoare. Simbolizeaza slabiciunea, frica sau nervozitatea. In vise, aceasta figura este reprezentata de un urmaritor, un criminal, un bataus etc. Poate fi o figura infricosatoare sau poate fi o persoana apropiata. Aparenta sa te enerveaza sau te sperie adesea. Te forteaza sa confrunti lucrurile pe care nu vrei sa le vezi sau sa le auzi. Trebuie sa inveti sa accepti aspectul tau “umbrit” pentru ca mesajele sale sunt trimise pentru binele tau, chiar daca nu ti se pare pe moment.

3. Anima / Animus reprezinta aspectele feminine si masculine pe care le prezinti. Fiecare persoana poseda aspecte de ambele feluri. In vise, anima apare ca fiind o figura foarte feminina, in timp ce animus apare ca fiind una extrem de masculina. Poti, de asemenea, sa visezi ca esti imbracat in haine de femeie, daca esti barbat, sau ca ai mustata si barba, daca esti femeie. Aceste imagini apar in functie de cat de bine te descurci la integrarea ambelor tipuri de calitati in tine. Ele au rolul de a-ti aminti ca trebuie sa inveti sa-ti exprimi si latura masculina (sa fi mai hotarata) sau latura feminina (sa fi mai sensibil).

4. Copilul Divin reprezinta propria-ti persoana in cea mai pura forma. Nu numai ca simbolizeaza inocenta, starea de vulnerabilitate sau neajutorarea, dar reprezinta si aspiratiile tale si potentialul tau maxim. Esti deschis tuturor posibilitatilor. In vise, aceasta figura apare sub forma unui bebelus sau a unui copil mic.

5. Batranul/Batrana este cel care te ajuta in vise. Profesor, tata, doctor, preot sau o alta figura autoritara, te ghideaza si te sfatuieste prin vorbele sale intelepte. Apar in vise pentru a-ti da sfaturi cu privire la calea cea buna.

6. Marea Mama este cea care te creste. Marea Mama apare in vise ca fiind mama ta, bunica ta sau o alta figura care te-a crescut. Te sprijina, te incurajeaza, dar poate sa apara si sub forma unei vrajitoare sau a unei femei batrane rele care poate fi asociata cu seductia, dominatia sau moartea. Aceasta juxtapunere isi are originile, dupa cum spun expertii, in faptul ca mama, care te-a nascut, este geloasa ca nu cresti langa ea.

7. Pacaliciul iti face glume pentru a te face sa nu depasesti anumite limite. Apare in vise cand incepi sa gandesti o solutie necinstita pentru o situatie. Poate, de altfel, sa apara atunci cand nu stii ce decizie sa iei legata de calea pe care vrei s-o urmezi in viata. Pacaliciul te enerveaza sau te face sa te rusinezi, scotandu-ti la iveala toate punctele sensibile. Poate, de asemenea, sa recurga la metode subtile sau sa isi schimbe forma.

Visele arhetipice, sau “visele mitice”, “marile vise”, apar in momente sau perioade de tranzitie ale vietii tale. Adesea, iti lasa un sentiment de evlavie sau senzatia ca ai invatat ceva important despre tine. Astfel de vise au calitate cosmica sau un grad de imposibilitate sa se adevereasca. Adesea, sunt pline de veselie si iti raman in minte perioade lungi de timp.